Bezoek onze globale site
Belgische rijst voor hongersnood in Hoorn van Afrika

30 March 2012

Voedingsbedrijf Mars Belgium en het Rode Kruis werken samen voor voedselhulp in de Hoorn van Afrika

Sint-Stevens-Woluwe, 29 maart 2012 – Vandaag start de bedeling van Belgische rijst vanuit Mombasa Port, Kenia, op initiatief van Mars Belgium en het Rode Kruis. Met het schenken van rijst aan noodlijdende families in Kenia willen de werknemers van Mars België persoonlijk hun steentje bijdragen in de aanslepende hongersnood in de Hoorn van Afrika. De eerste twee ‘Belgische’ containers met 23,2 ton rijst uit Olen, goed voor ongeveer 150.000 maaltijden, kwamen aan in Mombasa Port. Het Rode Kruis Kenia zorgt nu voor de plaatselijke bedeling. De komende maanden wordt er nog meer hulp gestuurd naar Afrika. Dit dankzij een sterke mobilisatie van de medewerkers van Mars Belgium en van andere Marsdivisies in Europa, van de Belgische leveranciers en de Belgische consumenten.

PERSOONLIJK ENGAGEMENT MEDEWERKERS & LOKALE ACTIES ALS BASIS VOOR VOEDSELHULP
Momenteel woedt er in oostelijk Afrika een hongersnood die zijn gelijke niet kent. 10 miljoen mensen worden met honger bedreigd en 750.000 kinderen verkeren er in levensgevaar.

Werknemers van voedingsbedrijf Mars Belgium die zich door de menselijke katastrofe aangesproken voelden, lanceerden een paar maanden geleden het idee om de noodlijdende bevolking in de Hoorn van Afrika te helpen met één van Mars’ kernproducten: rijst. De werknemers van het hoofdkantoor van Mars Belgium zetten hiervoor de actie ‘Rice for Africa’ op in nauwe samenwerking met de Uncle Ben’s fabriek in Olen, de grootste rijstfabriek van Mars in Europa. Er werd geopteerd voor speciale rijst, verpakt in zakken van 25kg, en voorzien van een naar het Engels en Swahili vertaalde gebruiksaanwijzing.

De medewerkers van Mars Belgium brachten onder de noemer ‘Rice for Africa’ de nodige financiële middelen bijeen voor de productie, verpakking en transport van 23,2 ton rijst. Dit deden ze door het opzetten van lokale acties, waaronder een grootschalig benefietontbijt op de Belgische hoofdzetel. Dankzij de logistieke steun van de leveranciers Bischof+Klein, K&N en Maersk kon de rijst in containers verscheept worden naar Mombasa Port.

Philippe Henry de Frahan, General Manager van Mars Belgium legt uit: “Als familiaal voedingsbedrijf beschouw ik het als vanzelfsprekend dat we onze eigen kernproducten inzetten in de strijd tegen deze aanslepende hongersnood. Vanuit onze principes van verantwoordelijkheid en wederkerigheid zien we het als onze morele plicht om in dit drama ons steentje bij te dragen.”

LOGISTIEKE STEUN DOOR HET RODE KRUIS
De grootste uitdaging is evenwel om de Belgische rijst bij de meest noodlijdende en behoevende gezinnen te krijgen. Hiervoor werd een samenwerking met het Rode Kruis opgezet. Bij de aankomst van de rijst in de haven van Mombasa (Kenia), zorgt het Keniaanse Rode Kruis voor het verdere transport naar de zwaarst getroffen dorpen in Kenia en de distributie aan de noodlijdende families. Elk door het Keniaanse Rode Kruis geselecteerde gezin krijgt 1 zak rijst, goed voor 1 maand voeding.

Professor D. Sondag-Thull, Algemeen Bestuurder van het Belgische Rode Kruis getuigt hierover: “Het initiatief van Mars Belgium is uiterst nuttig. Deze 23,2 ton rijst is een mooie bijdrage voor ons voedselbedelingsprogramma in de Hoorn van Afrika.”

NOG MAAR BEGIN VAN DE ACTIE: INTERNE EN EXTERNE MOBILISATIE VOOR EXTRA HULP
Voor de werknemers van Mars Belgium is dit geen eindpunt. General Manager Philippe Henry de Frahan: “Onze medewerkers hebben al prachtig werk geleverd. Maar we zijn vastberaden om nog meer hulp voor Afrika bijeen te brengen.”
 
Mars Belgium is ondertussen bezig met deze volgende stappen. Naast de eigen medewerkers, worden ook medewerkers van andere Europese Mars vestigingen, en leveranciers van Mars Belgium, zoals het reclamebureau VVL BBDO, in het Belgische initiatief betrokken. Onder de vlag ‘Rice for Africa’ worden overal, zowel thuis in de woonkamer als op kantoor, benefietmaaltijden georganiseerd. Daarnaast organiseerde Mars Belgium in februari consumentenacties ten voordele van Rice for Africa  in samenwerking met de winkelketens Cora en Cactus, dit in Belgïe en in Groothertogdom Luxemburg. De opbrengst van deze nieuwe initiatieven gaat integraal naar het Rode Kruis, die het geld zal besteden om bijkomende en aangepaste hulp te bieden aan de Afrikaanse families in nood.

Professor D. Sondag-Thull, Algemeen Bestuurder van het Belgische Rode Kruis: ”Het Rode Kruis is nog steeds sterk aanwezig in de Hoorn van Afrika, waar de nood gigantisch is. Deze hongersnood is zich helaas aan het uitbreiden naar het westen van het continent, in de Sahel. Het Rode Kruis is op dit moment aanwezig in Burkina Faso, Niger, Tchad en Sénégal, maar andere landen worden bedreigd. Om deze grootschalige crisis te kunnen beantwoorden met zowel spoedacties als op langere termijn, zijn er enorm veel financiële middelen  nodig. We zijn Mars Belgium dan ook dankbaar om ook met fondsenwerving hun steentje bij te dragen.”Bedrijfsfiche Mars, Inc.

in een notendop

Grootte bestand :330KB

Onze geschiedenis

Van chocoladereep uit eigen keuken tot speler op de wereldmarkt.

Nieuws van over de hele wereld

Surf naar Mars.com voor het nieuws van over de hele wereld.