International hjemmeside
Historie

Familievirksomheden Mars.


Med en årlig omsætning på mere end 28 mia. dollars ligger familievirksomheden Mars helt i top blandt verdens førende producenter af kendte varemærker. Årsagen til Mars’ succes skal dog ikke så meget findes i virksomhedens økonomi, men snarere i virksomhedens evne til at tænke kreativt og hele tiden have øje for tidens trends. Det er nemlig disse evner, der støt og roligt har ført Mars fremad, siden virksomheden blev grundlagt for snart 100 år siden.


Det hele begyndte i 1911 i havnebyen Tacoma i det nordvestlige USA. Her boede Frank C. Mars, som var en dygtig fabrikant af fyldte chokolader. Med 400 dollars på lommen startede han sin egen ”Slikfabrik” hjemme i sit eget køkken, og det sikrede ham en moderat indtjening. Men den unge slikproducent var ikke tilfreds. Han ville skabe noget helt specielt – nemlig chokolade, som folk ville stå i kø langt ned ad gaden for at få fat i. I 1923 var han flyttet med sin familie til Minnesota, og det var her, han sammen med sin søn Forrest udviklede idéen til en ny type chokolade, som var en kombination af tre forskellige slags slik, der allerede var populære på den tid: Fyldt chokolade, chokoladebarer og det relativt nye produkt Horlicks med karamelsmag. Den nye chokolade var både længere og tykkere end de eksisterende fyldte chokolader og barer, og karamelsmagen var væsentligt kraftigere end i den maltbaserede drik fra Horlicks. Den tykke, cremede, fyldte chokoladebar kom til at sælge bedre, end far og søn nogensinde i deres vildeste fantasi havde forestillet sig, og den banede vejen for virksomheden Mars’ verdensomspændende succes.

Delikatesser til kæledyrene


Efter succesen på den hjemlige front besluttede Mars at udvide til det europæiske marked. Man ville så at sige tilbage til rødderne, idet Mars’ forfædre oprindeligt kom fra Holland. I 1932 tog Forrest Mars derfor til England og åbnede ”Mars Confectionary” i Slough. Allerede tre år senere stod det klart for Forrest, at han ligesom sin far havde øje for tidens trends, og med penge fra chokoladeproduktionen opkøbte han derfor det lille firma Chappel Brothers, der producerede hundemad. På den tid var det uhørt at fodre sit kæledyr med andet end rester fra middagsbordet. Dette ændrede sig dog, da Mars’ produkt CHAPPI kom på markedet, og der blev hurtigt basis for en større produktion af dyremad, som Mars selv udviklede på baggrund af videnskabelig forskning i ernæring af dyr..

Inspiration fra militæret


Under Den Spanske Borgerkrig mødte Forrest Mars nogle soldater, som havde overtrukket deres chokolade med en hård skal af sukker, for at den ikke skulle smelte. Da Mars kom hjem igen, begyndte han at eksperimentere med fremstillingen af fyldt chokolade overtrukket med farvet sukkermasse. Idéen var, at de skulle ”smelte i munden, og ikke i hånden” – M&M’s var opfundet, og nogle af de første købere var soldater fra den amerikanske hær. I 1941 var Forrest Mars igen på jagt efter nye trends – denne gang i selskab med Gordon Harwell, som ejede firmaet Converted Rice. Harwell producerede ris, som ikke kogte sammen og samtidig bevarede deres naturlige næringsindhold. Med Forrest Mars’ gode kontakter i hæren var produktet fra starten sikret et godt kundegrundlag, nemlig de amerikanske soldater, der kæmpede i 2. Verdenskrig. Men hvorfor skulle disse ris egentlig ikke også være populære hjemme i de amerikanske køkkener? Under en forretningsmiddag kom Harwell og Mars til at tale om et produkt, som Harwell havde sendt på markedet i 1930’erne – ”Uncle Ben’s”. Forrest Mars mente, at Uncle Ben måtte have et ansigt, hvis produktet skulle sælge, og det foto, der stadig pryder forsiden af pakkerne den dag i dag, gjorde udslaget. I 1952, seks år efter lanceringen af Uncle Ben’s Converted Rice, røg varemærket til tops som det mest solgte i USA.

I 1962 trådte Mars ind på det nordiske marked med afdelinger i Danmark og Sverige, og i 1973 blev der også oprettet en afdeling i Norge og i 1980 i Finland.


Principles in Action

Vi omsætter vores værdier til praksis i alt, hvad vi foretager os.

Nyheder fra hele verden

Læs nyheder fra hele verden på www.mars.com

Mars er ikke bare chokolade

Verdensomspændende popularitet.