Látogass el nemzetközi oldalunkra
Kakaó Fenntarthatóság
A Mars pozitív változást hoz a kakaótermelők és családjaik életébe, az egész világon, mint a fenntartható kakaótermelésért tett globális erőfeszítéseinek vezetője.

Elkötelezettségünk a fenntartható fejlődés iránt


A Mars egyedülálló beruházásai új korszakot indítottak a kakaótermelésben. Ma a kakaó nem csupán egy árucikk, hanem a gazdasági növekedés, a társadalmi fejlődés és környezeti stabilitás potenciális hajtóereje is. Elkötelezettségünk jótékony hatással bír majd az egész ellátó hálózatra, a kakaótermelőtől a csokoládé-fogyasztóig. Közös jövőképünk van: fenntarthatóbb kakaóipar a termelő előnyére, a természet megőrzése mellett. Az 1990-es évek elejétől az Esőerdő Szövetség több mint 30.000 családi birtok és 22 trópusi ország szövetkezete számára segített a magas szintű fenntartható mezőgazdasági fejlődés megvalósításában. A Mars vállalattal együttműködve ezek a számok jelentős növekedést értek el.

Elkötelezetten küzdünk a gyermekmunka ellen


A kakaó ellátó lánca rendkívül összetett. A kakaó 90 százaléka közel 3 millió családi termelőtől származik, akik megélhetése a kakaótermeléstől függ. Támogatásképp munkát biztosítunk a számukra a jövőben is. Felelősséget vállalunk a kakaótermelők helyzetének javításában a fenntartható termelési környezet mellett. 2001 óta a Mars vezető szerepet vállal a globális kakaó- és csokoládéipar erőfeszítéseiben a nyugat-afrikai kakaófarmokon tapasztalható gyermek-bántalmazások megfékezésében. A Mars együttműködik Elefántcsontpart és Gána kormányaival (ezek a világ legnagyobb kakaótermelő országai), munkavédelmi szakemberekkel és közösségszintű szervezetekkel egy olyan bizonyító eljárás megalkotásában, ami biztosítja, hogy a gyermekmunka semmilyen formában sem valósul meg a kakaóföldeken. Ez a bizonyító eljárás 2008 júliusában kezdődött, és kezdetben a kakaótermelő területek 50 százalékára terjed ki Elefántcsontparton és Gánában.

Együttműködve másokkal


Úgy hisszük, az igazi változásokhoz együtt kell dolgoznunk olyan partnerekkel, melyekkel kiegészítjük egymást. Ennek megfelelően a 2002-ben alapított International Cocoa Initiative (ICI) független kezdeményezés a kakaóföldeken alkalmazott gyermek-bántalmazás és gyermekmunka ellen kötelezte el magát. Nyilvántartott jótékony szervezetként az ICI igazgatótanácsa sokféle területet érintő képviselőből áll: van köztük emberjogi és gyermekmunka szervezet, szakszervezet, kakaótermelő országok helyi csoportja valamint kakaó- és csokoládéipari érdekelt. Az ICI igazgatósági, és az UTZ Certified tagjaként a Mars elkötelezett a gyermekmunka felszámolása és a kiskorúak elrablásának megállítása iránt. Az ICI jelentős eredményeket ért el Gánában és Elefántcsontparton a kakaótermelő területek munkakörülményeinek javításában.

Dolgozunk továbbá a kakaótermelők és családjaik életszínvonalának javításában a Sustainable Tree Crops Program (STCP – Fenntartható Fatermés Program) keretében, mely a kakaó- és csokoládéipar valamint kormányzati támogatás között létrejött partner szervezet. A Nyugat-Afrikában működő program jelentős mértékben elősegítette a termelők szervezeteinek és szövetkezeteinek a jobb árszínvonal elérésére irányuló törekvéseit. A Farmer Field Schools Program keretében az STCP segíti a termelőket a nagyobb hozamok elérésében technikai fejlesztéseken keresztül.

A Mars tagja továbbá a World Cocoa Foundation (WCF) alapítványnak, a kakaó- és csokoládégyárak, feldolgozók, kereskedők és azok világszervezetének, akik a kakaótermelők és környezetük körülményeinek javításán dolgoznak. A WCF programjai növelik a termelők bevételeit, felelős, fenntartható kakaótermelésre ösztönöznek és segítik a kakaótermelő közösségek megerősítését. A tagok anyagi és technikai, szakmai hozzájárulással, tanácsadással segítik nyugat-afrikai és más térségbeli partnereiket.

Társadalmi kezdeményezések támogatása


A Mars támogatja azon társadalmi kezdeményezéseket, melyek a termelők körülményeinek javítására irányulnak és biztosítják gyermekeik iskolai oktatását. Ilyen programok közé tartozik a nyugat- és közép-afrikai, kelet-ázsiai, latin-amerikai Farmer Field Schools. A kistermelők és családjaik betegség-megelőző és biztonsági ismereteket sajátítanak el és megtanulják, mennyire fontos gyermekük jövője szempontjából az iskolai oktatás. A Farmer Field Schools már sokszázezer kistermelőhöz eljutott, ezzel jövedelmük átlag 30-40 százalékkal növekedett.

A 'Mars Partnership for African Cocoa Communities of Tomorrow' (Mars Támogatás a Jövő Afrikai Kakaótermelő Közösségeinek, röviden IMPACT) kezdeményezéssel a Mars elsőként tűzte ki céljául az együttműködést egy integrált, fenntartható, teljesíthető közösségfejlesztő program érdekében, mely tükrözi a közösség által megfogalmazott társadalmi, gazdasági és környezeti szükségleteket. A 2007-2009 között a program 4,5 millió dollár támogatást kapott. A támogatást célzottan a Nyugat-Afrika szívében lévő kakaóövezet, Gána és Elefántcsontpart vidéki területei kapták. Az ott élők a kakaótermeléstől, mint a megélhetés és a vidéki élet egyetlen formájától függenek.

Az IMPACT nemzetközi partnerei: Africare, Gesellschaft fűr Technische Zusammenarbeit (GTZ, német tanácsadó cég), az International Cocoa Initiative, az International Foundation for Education and Self-Help (IFESH), a Rainforest Alliance, és a Sustainable Tree Crops Program. A kezdeti fázisban a partner-szövetség célja, hogy bemutassa, a mezőgazdaságot, környezetvédelmet, oktatást és egészségügyet magában foglaló, integrált szemlélet változásokhoz vezethet a vidéki közösségek társadalmi jólétében és jövedelmében.

Ezek a lépések fejlesztik a termelés körülményeit Nyugat-Afrikában, és a Mars 1998-ban kezdődött, hosszú távú elkötelezettségét folytatják a milliónyi kakaótermelő életszínvonalának javítása iránt. További információ: www.cocoasustainability.mars.comAlapelveink a gyakorlatban

Az alapelveinknek megfelelően végezzük tevékenységünket az egész világon.

Hol dolgozunk?

Informálódj a helyi irodákról.

A Mars sokkal több, mint csak csokoládé!

Az egész világon népszerű.