Globala webbplats
Vår historik

Familjeföretaget Mars.

Mars är en av världens främsta varumärkesproducenter. Detta familjeägda företag har intäkter på över 28 miljarder dollar varje år. Men grunden till framgången är inte ekonomin utan snarare företagets ständiga kreativitet och starka känsla för trender. Detta har ständigt fört Mars framåt, steg för steg, i nästan ett århundrade.

Historien började år 1911 i Tacoma, en hamnstad i nordvästra USA. Frank C. Mars hade 400 dollar på fickan och kunskapen att tillverka fylld choklad. Han grundade en ”chokoladfabrik” i sitt kök vilken gav en blygsam inkomst. Detta var dock inte tillräckligt för den unge chokladmakaren. Han ville göra någonting annorlunda, någonting alldeles nytt – choklad som skulle få folk att köa. År 1923 – då familjen hade flyttat tillbaka till Minnesota – fick Frank sin idé. Tillsammans med sin son Forrest kombinerade han tre godsaker som var populära på den tiden: fylld choklad, chokladkakor och en ny karamellsmakande mjölkpulverdryck. Deras skapelse var längre och tjockare än något annat choklad på den tiden och med en kraftigare karamellsmak än i mjölkdrycken. I sin hand hade de en tjock, krämig, seg, fylld chokladstång som sålde bättre än de hade vågat drömma om. Detta var första byggstenen i det blivande globala företaget Mars.

Delikatesser för våra fyrbenta vänner

När Mars hade slagit igenom stort i USA beslöt man sig för att ta steget över Atlanten till Europa. Tillbaka till rötterna, så att säga, eftersom Mars förfäder ursprungligen hade kommit från Holland. Forrest Mars for till England år 1932 och grundade ”Mars Confectionery” i Slough. Efter bara tre år insåg han att han liksom sin far hade näsa för gryende trender. Med kapital från chokladtillverkningen köpte han det lilla företaget Chappel Brothers som tillverkade hundmat. Vid den tiden ansågs det av det flesta vara en märklig idé att ge djur någonting annat än matrester, men hundägarna blev snart övertygade av Mars och varumärket CHAPPI. Mars började inom kort tillverka djurmat i stor skala utifrån sina egna recept som baserades på vetenskaplig näringslära.

Militära idéer gör civil nytta

Under spanska inbördeskriget träffade Forrest Mars några soldater som hade täckt sin choklad med ett hårt skal av socker för att förhindra att den smälte. Väl hemma igen började Mars utveckla ett choklad täckt av ett färgat skal av socker. Målet var att det skulle ”smälta i munnen, inte i handen” (melt in your mouth, not in your hand) vilket gav namnet M&M’S. Den amerikanska armén blev den första kunden. Forrest Mars fortsatte att söka efter framtidens trender, och nästa upptäckt kom 1941 i samarbete med Gordon Harwell som ägde företaget Converted Rice. Harwell producerade ris som inte klibbade och behöll alla sina vitaminer vid kokningen. Forrest Mars kontakter med armén skapade tacksamma kunder: amerikanska soldater som slogs i andra världskriget. Men visst skulle väl detta kvalitetsris även kunna uppskattas i civila kök? Under en affärslunch diskuterade Harwell och Mars ”Uncle Ben’s”, ett varumärke som Harwell hade introducerat under 1930-talet. Forrest Mars insåg att Uncle Ben behövde ett ansikte, och fotografiet - som används än idag - gav dem genombrottet. År 1952, bara sex år efter att Uncle Ben’s Converted Rice lanserats, var märket marknadsledande i USA. I 1962 trädde Mars in på den nordiska marknaden med avdelningar i Danmark och Sverige, i 1973 etablerade man sig i Norge och 1980 i Finland.


Principles in Action

Vi agerar utifrån våra principer och gör genom våra prestationer skillnad för människor och för vår planet.

Globala nyheter

Besök Mars.com för att läsa våra globala nyheter.

Mars är mycket mer än bara choklad

Populära produkter över hela världen.