Mars News Story
Mars News

Mars in actie voor verbeteren cacao-oogst

09-08-2018

Jaarlijks 38% oogstverlies is voor Mars onacceptabel.

Jaarlijks verliezen we maar liefst 38% van het cacaogewas aan ziekten of plagen. Dit is een probleem, cacao is namelijk al schaars en de vraag naar cacao stijgt alleen maar. Wanneer we dan 38% van deze cacao verliezen, wordt dit probleem nog groter. Wat dacht je van de cacaoboeren? Ook zij verliezen inkomen vanwege een lagere oogst. Het is tijd om hier een oplossing voor te vinden, daarom moeten we eerst goed naar het probleem kijken. Mars werkt hiervoor samen met de USDA (U.S. Department of Agriculture) en de Universiteit van Californië om het genoom van deze ziekteverwekkende stoffen in de cacaobonen te analyseren.

Eerder heeft Mars al samen met IBM het cacao genoom ontrafeld, waardoor ze weten hoe je een cacaoplant het beste kan laten groeien. Deze kennis is noodzakelijk om oplossingen te vinden om de productiviteit van boeren te verhogen. In plaats van deze kennis af te schermen met patenten, heeft Mars dit openbaar gemaakt, want alleen samen kunnen we de strijd tegen schaarste winnen.

Onderzoek alleen is niet genoeg om schaarste tegen te gaan, Mars streeft ernaar om de gehele cacao sector verder te verduurzamen. Om dat te bereiken wil Mars de leefomstandigheden van boeren en hun familie verbeteren en hen helpen om goed gecompenseerd te worden voor het werk wat ze doen. Dat doen ze door boeren te helpen met het optimaliseren van hun bedrijf, bijvoorbeeld door ze te trainen en hulpmiddelen aan te reiken. Hiermee kunnen de cacaoboeren zoveel mogelijk cacao laten groeien op hetzelfde stuk grond. Mars gelooft dat dit de manier is om hun inkomen op een duurzame manier te verhogen. In 2020 wil Mars alleen nog maar gecertificeerde cacao gebruiken. De merken MARS® en BALISTO® zijn in Nederland al volledig UTZ gecertificeerd.

Bijna een jaar geleden heeft Mars het Sustainable in a Generation Plan gelanceerd. Dit plan houdt in dat Mars binnen één generatie haar grondstoffen verduurzaamt. Dat ze binnen één generatie zorgt voor duurzame productie en dat alle generaties na ons nog lang van de producten van Mars kunnen blijven genieten. Om de doelstellingen van dit plan te behalen heeft Mars een goede cacao-oogst nodig met zo min mogelijk verlies. 38% verlies is onacceptabel en Mars gaat er met dit plan alles aan doen om dit verlies te verminderen.

Wil je meer weten over dit plan? https://www.mars.com/global/sustainable-in-a-generation